Глобальне дослідження Індексу академічної свободи (AFІ)

Переважна більшість урядів у всьому світі пообіцяли “поважати свободу, необхідну для наукових досліджень” в Міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права. Однак, виходячи з нового дослідження академічної свободи, проведеного Інститутом глобальної державної політики стає зрозуміло, що 80% світового населення в даний час проживає в країнах, яка обмежує академічну свободу на практиці. Отже, послідовний і глобальний моніторинг академічної свободи необхідний для підтримки університетів, суб’єктів громадянського суспільства та урядів для ефективнішої захисту цієї свободи. Для цього Глобальний інститут державної політики об’єднався з іншими дослідниками для створення Індексу академічної свободи (AFІ) у співпраці з експертами з усього світу.

AFІ – це глобальний набір даних з оцінками п’яти метрик академічної свободи для 175 країн. Ці п’ять метрик – це свобода досліджень та викладання, свобода академічного обміну та розповсюдження, інституційна автономія вищих навчальних закладів, цілісність кампусу (мається на увазі відсутність нагляду та порушень безпеки) та свобода академічного та культурного самовираження. На додаток до аналізу сучасних рівнів академічної свободи, AFІ також вимірює їх еволюцію з часом, пропонуючи ретроспективні дані – для деяких країн, починаючи з 1900 року. Більше 2000 вчених з усього світу внесли свій внесок у визначення AFІ. В середньому кожне значення даних індексу базується на оцінках десяти експертів окремих країн. Завдяки цій потужній емпіричній основі AFІ є надійним інструментом оцінки академічної свободи в країнах світу.

Джерело: https://eua.eu/resources/expert-voices/223:the-academic-freedom-index-a-powerful-instrument-for-policy-and-practice.html

https://www.gppi.net/2021/03/11/free-universities#:~:text=The%20Academic%20Freedom%20Index%20is,further%20contribute%20to%20such%20debates.

Comments are closed.