Формування підприємницьких компетенцій у середніх школах України

 

 

Курс «Основи підприємницької діяльності» направлений на те, щоб допомогти школярам розібратися у важливих питаннях підприємництва та бізнесу. Виявити підприємницький хист та вплинути на формування підприємницького мислення. Цей курс про найзагальніші питання бізнесу, що викладені простими словами. Він охоплює базові поняття економіки, права, просування, продажів та фінансів. Метою є не зробити з школярів експертів в бізнесі, а дати базові знання для орієнтації в світі ринкових відносин. А далі кожен зможе вирішити сам: з якої теми є бажання отримати більше знань. І можливо в майбутньому зробити свій професійний вибір. Але яку б професію слухач не обрав в майбутньому, загальні знання з основ підприємницької діяльності йому стануть в нагоді.

В даному курсі для засвоєння матеріалу використовується метод ігор – бізнес-ігор, так як в атмосфері гри найкраще засвоюються нові знання, запам’ятовуються терміни та закріплюються навички.

Курс охоплює 21 тему, для розкриття яких запропоновано 68 академічних годин (45 хвилин – година), з розрахунку проведення занять по 2 академічні години (2 по 45 хвилин) 1 раз на тиждень. У складі 68 годин: 54 години – викладення теоретичного матеріалу і виконання практичних завдань на його закріплення та 14 годин – проведення тематичних бізнес ігор.

№ Теми Тема К-сть годин Зміст
1 Підприємство та підприємницька діяльність. 2 Історичні аспекти підприємницької діяльності. Поняття: підприємництво підприємство, підприємець, бізнес та їх співвідношення.
2 Форми підприємницької діяльності. 2 Види та форми підприємницької діяльності. Їх недоліки та переваги.
3 Законодавчі засади підприємницької діяльності в Україні. 2 Визначення в законодавстві України поняття підприємницької діяльності. Та її регулювання.
4 З чого починається підприємницька діяльність. Бізнес-ідея. 2 Що таке підприємницький хист, чи кожен може бути підприємцем. Звідки беруться ідеї, як їх перетворити на бізнес.
5 Гра «Обери свою справу». 2 Під час гри відбувається засвоєння матеріалу: як з ідеї зробити бізнес.
6 Запуск та ліквідація бізнесу в Україні. 2 Загальна покрокова інстукція щодо запуску бізнесу в Україні та його ліквідацію.
7 Бізнес гра «Еліас». 2 Проведення бізнес гри на засвоєння термінології.
8 Дохід та прибуток. 4 Сутність грошей. Гроші в підприємницькій діяльності. Поняття дохід та прибуток. Розподіл фінансових потоків.
9 Бізнес гра «Три скриньки». 2 Бізнес гра направлена на розуміння як розподіляти власні кошти (фінансові ресурси).
10 Як і в кого залучати гроші для відкриття власної справи. 4 Де взяти гроші? Поняття: інвестиції, кредити, гранти, позики, інвестфонди, субсидії, факторинг, краудфандинг.
11 Бізнес гра «Еліас». 2 Проведення бізнес гри на засвоєння термінології.
12 Стратегія та бізнес план. 2 Що таке стратегія? Як правильно її прописати. Бізнес-план як дорожня карта підприємця.
13 Маркетинговий план та аналіз ринку. 2 Визначення: попит і пропозиція. Вміння визначити своїх конкурентів та ніші в якій реалізовувати свою бізнес ідею.
14 Юридичний супровід підприємницької діяльності. Запуск та ліквідація бізнесу. 2 Документи, які необхідні для оформлення підприємств різних форм власності та їх подальшої роботи. Як і про що розмовляти з юристом. Приклади з практики.
15 Фінанси та бухгалтерія. 8 Організація бухгалтерського обліку на підприємстві. Первинна бухгалтерія, як правильно підписувати договір, виставляти рахунок, якими документами це супроводжується. Що таке «1С бухгалтерія», касовий апарат. Контролювання фінансових потоків підприємства. Податки та звітність.
16 Персонал. 2 Хто є хто за спеціальністю: класифікація та визначення професій. Формування команди, як правильно підібрати персонал і його офіційно оформити. Розподілення обов’язків на підприємстві.
17 Бізнес гра «Robota.ua». 2 Гра на розуміння до якої спеціальності які обов’язки відносяться. Як провести співбесіду: знайти працівника або влаштуватись на роботу. Написання свого резюме.
18 Маркетинг та знання клієнта. 2 Просування продукту на ринку. Фактори, які на це впливають.
19 Продажі та збут продукції. 2 Як збільшувати продажі та різновид каналів збуту. Чинники, що впливають на продажі.
20 Реклама та піар. 2 Канали комунікації. Поняття цільової аудиторії, маркетингу. Взаємодія із ЗМІ та соціальними мережами. Сайт та лендінг.
21 Партнери та підрядники. Вміння вести переговори. 4 За якими принципами обирають партнерів і що таке партнерство. Як вести переговори, стратегії проведення переговорів, щоб досягти мети.
22 Бізнес гра «Win Win». 2 Бізнес гра та закріплення навичок проведення переговорів.
23 Ризики в прийнятті управлінських рішень. 2 Що таке ризики в підприємницькій діяльності та як їх мінімізувати. Поняття прибутковості та рентабельності, точки беззбитковості.
24 Джерела залучення додаткового фінансування для розвитку бізнесу. 2 Чим відрізняються джерела фінансування: їх недоліки та переваги для бізнесу.
25 Отримання кредиту. 2 Покрокова інструкція як отримати кредит в банку.
26 Залучення інвестицій. 2 Інструкція як скласти інвестиційну пропозицію. Поняття «тізер»
27 Вміння презентувати. Презентація інвестиційного проекту. 2 Що потрібно знати, щоб підготувати презентацію і успішно з нею виступити.
28 Бізнес гра «20 хв». 4 Бізнес гра фіналізує курс «Основи підприємницької діяльності». Направлена на закріплення здобутих знань та навичок. Пропонується презентувати власний бізнес потенційним інвесторам.

Comments are closed.