#Вища освіта в Китаї

china_educationОднією з тенденцій цьогорічного рейтингу World University Rankings 2018 є стрімкий розвиток університетів Китаю.  Peking University та Tsinghua University посіли місця у топ-30 найкращих університетів світу. Останнім часом в Китаї значні обсяги інвестицій спрямовуюються у розвиток освіти. Один з найбільш амбітних проектів Китаю у сфері освіти – «Проект 211», згідно якому сто китайських вузів в 2021 р. повинні зайняти лідируючі позиції в світі.

До переліку найвідоміших вузів Китаю входять наступні університети: Beihang University, Beijing University of Technology, China Agricultural University, ChongQing University, Fudan University, Jilin University, Nanjing University, Northwestern Polytechnical University, Renmin University, Tongji University, Tsinghua University,University of International Business and Economics, Xiamen University, Wuhan University.

Зростання промислового виробництва і економіки пред’являють високі вимоги до якості освіти, а інвестиції, які китайський уряд направляє в освітні програми сягають до 4% ВВП КНР. Завдяки цьому активно розвиваються наукові центри, де вже не лише вдосконалюють існуючі, а й розвивають абсолютно нові й унікальні технології.

Сьогодні в кожній із провінцій є свої ВНЗ (медичний, технічні вузи, педагогічні вузи – університет та інститут). Інститути (як підрозділ університету) пропонують для вивчення програми більш вузької спеціалізації, а університети – програми загального профілю.Одна з особливостей навчання в Китаї – значна перевага в програмах вузівської освіти природно-технічних і прикладних дисциплін (близько 60% студентських місць, проти 14% у США, 18% в Голландії, 22% в Таїланді, 26% в Японії, 30% у Малайзії). Таким чином, гуманітарії (за винятком, можливо, соціологів) – становлять відносно малу частину студентства, у порівнянні Китай з розвиненими країнами або азіатськими сусідами. Зміст програм навчання перебуває в КНР під суворим державним контролем. Особливої уваги заслуговує розробка наукових і дослідницьких проектів на базі вузу, де часто реалізуються державні дослідницькі програми. Крім того, у Китаї кожен вуз має власний журнал, а при більшості вишів діють власні видавництва.

Вже зараз багато китайських фахівців і учених, що здобули освіту в Європі і США і досягли в цих країнах успіху, повертаються викладати на батьківщину, де уряд забезпечує їм гідну оплату праці і умови життя. Державні субсидії йдуть також на забезпечення високого технологічного рівня учбового процесу і підтримку обдарованих студентів. Така політика робить вищу освіту в Китаї доступнішою і популярнішою, руйнуючи помилкові стереотипи про цю країну. До співпраці активно залучаються найкращі науковці, дослідники, інженери та фахівці з усього світу. Все це робить Китай з кожним роком привабливішим для студентів та молодих науковців з різних країн.

Життя і освіта в Китаї на разі доступніші, ніж, наприклад, в Європі. Плата за навчання в КНР є відносно низькою і залежить від обраної спеціальності та навчального закладу. Так, вартість навчання в одному з провідних сучасних технічних університетів – від $ 2500 в рік, в провідному економічному вузі UIBE – $ 3100 в рік (китайською мовою) і $ 6200 в рік (англійською мовою). На цей час, середня плата за навчання в Китаї складає приблизно 20 тис. юанів (біля 2500 €) на рік. Умови проживання в китайських вузах сильно змінилися за останні двадцять років. Комплекси споруд – студентські містечка – це невеликі ізольовані житлові райони міста. Тут є все, необхідне як для навчання, так і для життя: поштове відділення, різноманітні магазини (продовольчі і промтоварні), книжковий магазин, майстерні з ремонту взуття та одягу, невеликі базарчики. Багато вузів розташовані на околицях міст з мальовничими куточками китайської природи.

Навчання українських студентів та молодих вчених в китайських ВУЗах здійснюється в межах Китайської державної стипендіальної програми. Ця програма передбачає виплату щорічних стипендій, які дозволяють отримати ступінь бакалавра, магістра або доктора наук в будь-якому університеті Китаю. Кандидат може вибрати спеціалізацію, включаючи поглиблене вивчення китайської мови. В залежності від форми навчання, курси тривають від одного року до п’яти років. Виплачувана стипендія покриває витрати на навчання, проживання, харчування, придбання навчальних матеріалів та медичне страхування.

Використано матеріали: univer.tv

Анастасія Запроводюк, провідний фахівець з управління проектами інноваційних технологій у вищій школі,

a.zaprovodiuk@kneu.edu.ua

 

Comments are closed.